Negatieve gedachten loslaten

Iedereen heeft een ‘stemmetje’ in zijn hoofd en het ‘ego/bewustzijn’ beschermt je tegen (grote) fouten. Maar gedachten kunnen ook negatief worden of je piekert heel vaak en dat gaat steeds meer je leven bepalen.

Wij zeggen altijd: Jij bent niet je gedachte!’ Jij hebt controle over je gedachten en emoties, al denk je van niet. Maar je kan dat wel leren. Dit is soms ‘lastig’ proces. Want iets wat je jarenlang zelf in stand hebt gehouden kost nu eenmaal tijd om te veranderen. Je moet meelt naar jezelf zijn en geduld opbrengen en vooral doorzetten. Wij helpen je daarbij met verschillende oefeningen en methodieken die goed werken en die bij jou als persoon passen.

Wat je aandacht geeft, groeit immers. Je ‘olifantenpadjes’ (je gedachtegangen) moeten nieuwe wegen gaan bewandelen en eigenlijk opnieuw worden geprogrammeerd. Dit is voor iedereen te doen en kan zeer grote gezondheidsvoordelen opleveren en zelfs depressies voorkomen. Je ontwikkeld een lichter leven en staat flexibeler en vrij in het bestaan.

Gevolgen van negatieve gedachten en piekeren;

 • Stress; dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, een verzwakt immuunsysteem en slaapproblemen.
 • Angst: het kan ook angstgevoelens versterken of zelfs veroorzaken. Dit kan leiden tot paniekaanvallen, verhoogde angstgevoelens en vermindering van de kwaliteit van leven.
 • Depressie: kan ook leiden tot gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, wat kan leiden tot depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
 • Verstoring van relaties: het kan leiden tot een verstoord vermogen om te communiceren, waardoor relaties met vrienden, familie en collega’s kunnen worden aangetast.
 • Verminderde concentratie: kan de concentratie en het vermogen om zich te concentreren op dagelijkse taken verminderen.
 • Vermoeidheid: het kan leiden tot vermoeidheid en uitputting, wat de fysieke en mentale gezondheid kan beïnvloeden.
 • Kan je omgeving negatief beïnvloeden: als je altijd negatief denkt of veel piekert kan dit je relatie of je baan negatief beïnvloeden en zelfs kan je deze kwijt raken.

Om dit gedrag te veranderen, kunnen we aan de volgende gebieden werken:

 • Zelfonderzoek

Waar komen deze negatieve gedachten/piekeren vandaan? Zijn er aanleidingen dat je negatieve gedachten hebt? Is de situatie waarin je leeft niet oké? Waarom zijn deze negatieve gedachten in je hoofd? We onderzoeken je denkpatroon.

 • Weerstand bieden

Als we patronen herkennen, kunnen we ze ook keren. Zo voorkomen we dat je dag wordt gekleurd door je gedachten en gevoelens. Zijn de gedachten en gevoelens echt waar of zijn ze een product van je verbeelding?

 • Herformuleren

Als je je negatieve patronen herkent, kun je stap voor stap herprogrammering naar positieve gedachten. Je gaat anders leren denken en je visie op de werkelijkheid aanpassen. We richten je aandacht op goede en positieve zaken en trainen dat. We gaan heroriënteren en denken in oplossingen in plaats van problemen.

 • Meditatie en mindfulness

Deze twee methodieken geven ruimte in je gedachten. Je kunt leren dat gedachten komen en ook weer gaan. Ook kun je bewust je aandacht op andere zaken richten, zoals je ademhaling, en je bewust niet richten op je gedachten. We hebben een scala aan opdrachten en iedereen kan kiezen wat bij zijn of haar leven past. Meditatie heeft vaak een zweverige bijsmaak. Maar wij laten je ervaren dat dit een krachtige, niet zweverige methodiek is, maar een die krachtig kan werken. Die ontspanning en ruimte kan brengen. Mediteren is niets meer dan de tijd nemen je gedachten en emoties als ‘wolken’ te laten komen en ook weer te laten gaan. Je er niet mee te vereenzelvigen en je te realiseren dat het nu goed is en alles wat er (nu) is. Het verleden is immers geweest en de toekomst kan je niet voorspellen. We leren je in het NU te leren leven!

 • Afleiding zoeken

Dat werkt maar gedeeltelijk. Je kunt weliswaar iets anders gaan doen, maar toch nog vast blijven zitten in je gevoel of gedachten. Daarom gaan we afleiding gebruiken om met volle aandacht in het hier en nu te kunnen zijn, zonder je zorgen te maken over de toekomst. Zo kun je vrij van negatieve gedachten leven en volledig in het moment zijn.

 • Zoek hulp om uit deze vicieuze cirkel te komen

Als je praat en open verwoordt wat je beweegt, kunnen we samen onderzoeken welk patroon je in stand houdt. Vertrouw erop dat je zelf je eigen gedachten kunt sturen en dat je gevoelens voortkomen uit eerdere geprogrammeerde gebeurtenissen die niets met de huidige werkelijkheid te maken hebben. We leren je hoe je hoofd werkt en hoe je dit proces positief kunt beïnvloeden door zelf te veranderen.

Leven in het nu, vrij van negatieve gedachten en gevoelens, en zonder de last van gepieker en belemmerende overtuigingen, dat is het doel. We achterhalen de oorzaken en de systemen die deze in stand houden. Maken een plan en gaan voor het leven met meer rust in de ‘bovenkamer’. Minder zorgen en piekeren en een leven vrij van negatieve gedachten. Zodat je een leven kan leiden die lichter is en dat je je bevrijdend voelt en alles weer aan kan.

We leren je dat je volledig kan openstaan in het moment en nieuwe dingen zal gaan ervaren en zien. Je leert in het NU te zijn en we zeggen dat je echte verwondering kan ervaren binnen deze momenten. Want als je hoofd leeg en opgeruimd is ervaar je en zie je meer de werkelijkheid. Veel van de zaken die we plannen, willen en moeten zitten in het onderbewuste. Daarop leren we te vertrouwen dat deze zaken (automatisch) gaan en niet worden vergeten. Je leert beter plannen en vertrouwen op je eigen gevoel en dat je zonder angst en zonder belemmeringen verder kan.

De Derde Richting helpt je om deze weg te gaan bewandelen.

–>
contact-img
-->