Stress verminderen

We leven in een drukke maatschappij waarin we veel moeten organiseren. De informatiestroom is aanzienlijk toegenomen. Daarnaast leggen we onszelf ook nog een tal van doelen op en ons werk vraagt een bepaalde inspanning.

Stress is op zichzelf niet erg, soms zelfs nuttig om bijvoorbeeld goede prestaties te leveren, maar als je langdurig onder stress staat, kan dit grote en nadelige gevolgen en uiteindelijk klachten opleveren.

Aanleidingen van stress

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagingen en veranderingen in het leven. Hoewel een beetje stress ons kan helpen alert te blijven en beter te presteren, kan te veel stress leiden tot problemen met de gezondheid en het welzijn.

Er zijn verschillende oorzaken van stress, hieronder een selectie:

  • Je kan stress in je werk oplopen: Een hoge werkdruk, deadlines, conflicten met collega’s, een gevoel van onzekerheid of geen plezier hebben in je baan kunnen stress veroorzaken.
  • Je kan stress binnen je relaties oplopen: Problemen met familieleden, vrienden of liefdespartners kunnen bijdragen aan stress.
  • Je financiĆ«n kunnen een bron van stress zijn: FinanciĆ«le problemen kunnen leiden tot stress. Zorgen over het betalen van rekeningen, het afbetalen van schulden of het krijgen van een beter betaalde baan om te kunnen voorzien in de behoeften van het gezin.
  • Je gezondheid kan stress veroorzaken: Ziekte, pijn of het omgaan met een chronische aandoening kunnen stress veroorzaken.
  • Veranderingen in het leven kunnen stressvol zijn: Veranderingen zoals verhuizen, verandering van baan, trouwen, scheiding of het krijgen van kinderen.
  • Je stemming of wensen en verlangens. Als je met iets rond loopt wat je graag wil en dat komt niet tot uiting dan kan dat ook frustratie en stress veroorzaken.

Stress kan een breed scala aan symptomen veroorzaken die zowel fysiek als mentaal kunnen zijn.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van stress:

  • Je kan fysieke symptomen ontwikkelen: hoofdpijn, spierpijn, maagklachten, duizeligheid, vermoeidheid, slaapproblemen, veranderingen in eetlust, verhoogde hartslag, zweten, trillen, kortademigheid.
  • Je kan ook mentale symptomen hebben: angst, depressie, prikkelbaarheid, woede, rusteloosheid, verminderde concentratie, vergeetachtigheid, gevoel van overweldigd zijn, verminderd zelfvertrouwen, gevoel van hopeloosheid.
  • Je kan daarbij gedragssymptomen hebben: overmatig eten, drinken of roken. Je terugtrekken uit sociale situaties, obsessief gedrag, veranderingen in slaappatroon, verminderde prestaties op het werk of school, verminderde interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren.

Het is belangrijk op te merken dat iedereen anders kan reageren op stress en dat sommige mensen symptomen kunnen hebben die niet in deze lijst voorkomen. Het is ook mogelijk dat mensen verschillende symptomen hebben op verschillende momenten, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de stress.

De Derde Richting kan je helpen inzicht te krijgen in je eigen leefwijze. Door daarin veranderingen aan te brengen, kan je werken aan een nieuwe balans en relaxter in het leven staan. We hebben een scala aan stress verlagende technieken die passen bij jouw persoonlijkheid, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om stress te verminderen. Het veranderen van je gedrag en denkwijze is essentieel. Verandering is de sleutel en maatwerk is belangrijk. Samen gaan we kijken wat de beste aanpak is om je stressklachten aan te pakken.

–>

Andere doelen waarbij ik je kan helpen

contact-img
-->